All photos copyright by News photo agency and Samsul Said pictures
logo

Tag : Samsul Said

Pulau Ketam

BURUH TANI COVER WITH UKULELE AND FLUTE

Buruh, tani, mahasiwa, rakyat miskin kota
Bersatu padu tuntut perubahan
Bersatu tekad dalam satu suara
Demi tugas suci yang mulia

Hari-hari esok adalah milik kita
Terciptanya masyarakat sejahtera
Terbentuknya tatanan masyarakat
Malaysia baru tanpa ORBA

Marilah kawan Mari kita kabarkan
Di tangan kita tergenggam Arah bangsa
Marilah kawan mari kita nyanyikan
Sebuah lagu tentang pembebasan

Di bawah rezim tirani
Ku susuri garis jalan ini
Berjuta kali turun aksi
Bagiku satu langkah pasti..
Berjuta kali turun aksi
Bagiku satu langkah pasti..

 

-End
  • IG: Samdiaries
  • IG: Samdiaries
  • IG: Samdiaries
  • IG: Samdiaries
  • IG: Samdiaries
  • IG: Samdiaries

Berlibur di Pulau Ketam

 

ONE DAY SONG COVER BY SAM AND AIMAN (UKULELE AND FLUTE)

Sometimes I lay under the moon
I thank God I’m breathing
And then I pray don’t take me soon
I am here for a reason
Sometimes in my tears I drown
But I never let it get me down
So when negativity surrounds
I know some day it’ll all turn around
Because

All my life I’ve been waiting for
I’ve been praying for
For the people to say
That we don’t wanna fight no more
They’ll be no more war
And our children will play
One day One day One day
One day One day One day

It’s not about win or lose
Cause we all lose when they feed on the souls of the innocent
Blood drenched pavement
Keep on moving though the waters stay raging

In this maze you can lose your ways
It might drive you crazy but don’t let it faze you no way

Sometimes in my tears I drown
But I never let it get me down
So when negativity surrounds
I know some day it’ll all turn around

 

 

-END.

 

 

Journey to Pulau Ketam, Malaysia

Journey to Pulau Ketam, Malaysia
(Crabs island in Malaysia).

Video by SAM

 

Since Tanah Melayu was conquered by Japanese, a lot of people flee to Pulau Ketam, because it was safe and peace from war. So the population boomed. At the time, “Hai Ann Ferry” company provided ferry Services to the population.
In 1950’s, the diesel engines and new fishing net had been introduced to this island, thus improving the fishing skill, increased the captures. The number of residents, houses, shops had increased tremendously. Soon, The Pulau Ketam Electric Company was built to provide electricity supply for this island.

Pulau Ketam, It is a small island located off the coast of Klang. Almost 80% of the villagers are fishermen. he population of Pulau Ketam is around 6 to 7 thousands.

All buildings are built 3-5 feet from the swampland. During high tide, houses look like “floating on the water. The population in Pulau Ketam village reached its peak of about 20 thousands in 1980’s. The villagers were consisted of Teochew, Hokkien and some Hainan.

Seafood is a natural wonder of this isle, and Pulau Ketam is renowned for fresh crabs, prawns and fish. It is indeed a seafood gourmet’s paradise!. Tourist spot: Nang Thiam Keng Temple, Hock Leng Keng Temple, First Bridge, Pulau Ketam Jetty, Kongsi House, Fish Dealer Centre and Fish farm.

Ghost Festival
The 7th month of Chinese Calendar is Ghost Festival. It is believed that ghost in hell has one month “holiday”. People will prepare some food to “feed” the hungry ghost, burn some “money” for them. Temple will organize chanting rites for ghost.

Pulau Ketam was desolated, small island full of “Mangrove Swamps” and famous for its crabs. Three Hainan fishermen from Bagan Hainan, Port Klang, were the first to arrive at Pulau Ketam catching crabs for their living. At first, the came and returned to Port Klang daily. The journey took almost a day. A few month later, they built a small house to stay over nights. They rowed back to Port Klang the second day selling crabs and buying daily sundries it return. After that, they had decided to stay permanently.

In 1883, the population increased almost to hundred. The Major activities were catching crabs, fishes and prawns. Some of them built sundries shops, and fish dealer shops. As time past, population increased gradually, the Hokkien and Teochew Group also came to this island to earn their living. They stayed at Jalan Besar, Sungai Dalam and Bagan Teochew. Wooden house name “Kongsi House” were built. (“Kongsi” Mean Sharing). Those who were than 20 “Kongsi House” in this island. Now, every villager had his own house, thus the “Kongsi House” became a history testimony.

Pulauketam.com

My recent work

Journey to Mimaland

 

 

 

Journey to Mimaland after 24 years.

 

Aku rasa semua orang dah tahu mengenai cerita tentang Mimaland ni yang boleh dikatakan agak menyeramkan, cerita tentang Mimaland ini aku dapat tahu dari sahabat aku masa kami melepak di warung and then selepas aku dengar cerita itu, aku decide untuk buat sedikit research di youtube dan beberapa artikel di google…..Huh! something interesting inside rupanya hihihi….Dinasour di Malaysia…..walaupun berpuluh Negatif komen aku duk baca mengenai keseraman yang ada disana..tapi okay…lagi mencabar, walaupun kadangkala aku kalah dengan suasana Hutan ni…Bila sampai kerumah..aku rasa seperti kuat daya tarikan untuk aku memotret dan mendokumenkan bahan-bahan yang ada disana ialah 24 tahun telah ditingalkan kot.

 

Ini sedikit sejarah yang aku jumpa di google, aku dah padatkan selebihnya korang google lah sendiri..

 

“Mimaland started operating in 1971, it was built on a hilly area of 300 acres in Ulu Gombak near Kuala Lumpur, first phase was completed in 1970, and consisted of 24 motels, 5 chalets and a swimming pool. The main attractions, was the ‘prehistoric animal park’ containing dinosaur.In January 1993, a 27-year-old Singaporean was killed while using the giant slide at the Mimaland pool. The incident shocked the public and resulted in a temporary closure of Mimaland. a minor landslide caused damage to the walls of the same pool in May 1994. This incident caused muddy water to seep into the pool, causing the area to close to the public, Mimaland was closed permanently in 1994.”

 

so pada July 19, 2017 – aku ditemani oleh Ady Ikram dan Aiman untuk masuk ke sana sekitar jam 6pagi!!!… (Tetapi aku tak menceritakan pada mereka berdua ni yang akan ada halangan sebenarnya disana, takut mereka patah balik) pasal kalau aku masuk lewat hihhih…Bye Bye Bye (Yang ini tak perlu ceritalah , korang pergi sendiri pasal 3 days before aku gagal masuk kesana Ha Ha HA…so ini cubaan kali kedua).

Kami tiba disana pada awal pagi berkumpul di Shell gombak dan terus menuju ke destinasi…Ah! dalam perancangan sepatutnya kami kena masuk sekitar jam 6.30pagi…tetapi sampai terlebih awal plak…(6.10AM). Okay selepas park motor, kami bergerak dan baca sedikit beberapa ayat Doa..weiii…aku mmg kalah dalam hutan ni, menyesal plak aku p baca kisah seram yang ada disana.hi hi hi… tegak plak bulu roma aku bila dah terpacak depan pintu Mimaland

Oleh kerana aku ditemani oleh sahabat aku Ady dan Aiman yang tiada perasaan sangat ni, aku mengagahkan diri jugak…hi hi hi konon-konon berani lah ha ha ha.. atas reason tertentu aku cakap pada Ady dan Aiman yang kita akan ada beberapa halangan….(xxxxxx)…jadi Aiman ni pun berkata: No Worry Sam!!!!..kita tempuh sampai menjadi hi hi hi… aku pun ok ok ok…

finally kami tiba beberapa meter ke dalam daripada halangan tersebut, dan aku pun check balik Mimaland Maps ni dan goggle maps dengan hanya bertemankan light dari smartphone untuk menentukan kedudukan sebenar Animal Kingdom (Dinasour) ni.. ok dgn koordinat di google maps ni..betulah tempat yang kami nak tuju ni…maklumlah awal pagi dalam hutan memang gelap…

 

 

So aku cakap pada Aiman dan Ady kita lepak sini dulu sehingga terang sedikit and then baru kita move ke dalam, sesambil mencucuh rokok dan bersembang cerita cerita photojounalism untuk menyedapkan hati mereka berdua ni..kawasan Animal Kingdom ni hanya beberapa meter sahaja dari tempat kita duduk.

Tepat jam 7pagi..kami pun bergerak kedalam walaupun masih samar-samar kedudukanya yang penuh dengan hutan dan semak. Aku check balik location mengunakan google maps…dan tempat itu benar hanya beberpa meter saja untuk masuk kedalam dan perlu sedikit mendaki bukit.

Finally kami sampai…aku punya reaksi waktu tu….tersangat excited apabila aku nampak Replica dinasour tu dihadapan kami..tanpa melengahkan waktu, aku pun bawak keluar equipment dan berpesan kepada Ady dan Aiman, kita perlu berada sejam saja disini sebelum jam 8AM…kita perlu bergerak ke tempat lain (atas reason tertentu)…

di dalam kawasan Animal Kingdom tu tidaklah begitu semak cuma diluar sahaja, but memang interesting giler kot..pasal kedudukan replika tu dengan persekitaran hutanya seolah -olah hidup di awal pagi..ada yang aku nampk replica ni masih gagah berdiri dan ada yang lumpuh ditelan zaman… 24 YEARS!!!!!

tepat jam 8AM.. kami berselfie kali terakhir dihadapan replica T-Rex itu dan terus menuju ke destinasi seterusnya. Ada beberapa destinasi yang aku perlu tuju untuk mendapatkan foto-foto disana antaranya Animal Kingdom, Motels, marquee, Children playground, The Lodge dan yang paling penting adalah Super Splash, pasal super splash ni mempunyai papan luncur yang terpanjang di Asia.

but hanya Motels, Camping site, Mimaland lake, MArquee dan Animal Kingdom sahaja yang aku jumpa, yang lain tidak kelihatan kerana suasana disekelilingnya dengan hutan dan semak yang tebal…tidak nampak dari jarak dekat, melainkan kami bawak parang dan follow Mimaland maps tadi dengan menebas hutan tersebut, but aku decide tidak mahu mengambil risiko…salah satunya jejak lama tidak lagi kelihatan…

setelah mengambil gambar, kami decide untuk pulang tetapi halangan itu muncul tiba-tiba hi hi hi hi …dengan kuasa dan ilmu meniarap serta doa tadi kami berjaya melepasi halangan….. Alhamdulilah…Semuanya selamat..kalau kantoi We Die Hu Hu Hu…

Cuma aku mahu berpesan kepada pembaca Blog Samsul Said ini, apabila korang berjaya masuk kedalam sana…Pertama sekali jagalah adab…kadangkala bila ramai-ramai masuk ni dia jadi lupa daratan….banyak foto-foto yang tersebar di Media Social ada antara mereka memanjat keatas Dinasour tu dan memijak papan tanda Mimaland dan membakar dokumen lama yang ada didalam tu, Aku rasa tak perlulah kot lakukan mcm tu..nanti rosak atau roboh..kesian generasi seterusnya yang ingin datang melihat…Dinasour sudah tidak ada rupa Dinasour lagi.

 

AKU MARAH NI!!!!!!…… PASAL AKU TAK DAPAT MELIHAT PENINGGALAN SEJARAH TU!….. Hi Hi Hi

 

Sampah juga perlu dijaga…korang jgn main sedap hati buang merata jer….Hutan itu cantek jangan rosakannya. nak bergambar ambik jelah tak perlu lah meniru gaya kera beb!…kesian kera beb dah takde gaya dah…

Korang harus berfikir, tempat yang korang masuk itu berusia 24 tahun!!!!..zaman mak bapak korang…kenangan tempat mereka bercinta tu dan sejarah Taman tema pertama di Malaysia. So seharusnya dipelihara…

Thanks wei baca blog aku…Bye Bye..mata gantukkk!!!! ZZZZzzzzzz!!!!.

 

 

 

.

Raid

 

 

Klik SINI untuk melihat photo di Astro Awani

 

Immigration Raid

Kapar, July 1, 2017 – Hampir 50 orang pendatang tanpa izin (PATI) telah di tahan pada July yang lalu daripada 260 orang yang diserbu ketika serbuan PATI besar-besaran oleh pihak Imigresen Malaysia. Antara mereka yang ditahan datangnya daripada warganegara Myanmar, Indonesia, Bangladesh dan Nepal.

Hasil pemeriksaan oleh pihak berkuasa Imigresen mendapati ada di antara mereka tidak memiliki passport dan E-kad yang telah tamat tempoh  pada awal pagi berkenaan. Warganegara asing yang telah ditahan dibawa ke pusat tahanan sementara untuk proses penghantaran pulang ke negara masing-masing.

Mannequin photo essay

 

 

The company annually supplies up to 5,000 mannequins to
Malaysia, Brunei, Indonesia and Singapore, where they are mainly
used to display clothing in fashion outlets.

Text and Photos by Samsul Said

Erti

 

 

 

ERTI
SEUMUR HIDUP KU LALUI
MASIH ADA YANG BELUM MENGERTI
TERUSAN HAKIKI,
TEGAR KU BERDIKARI SENDIRI
BIAR TERANG BULAN MENGAMBANG
BIAR JIWA DAN HATIKU TENANG
MASIH PERLU SIMPATI
BUKAN PENGEMIS DI JALANAN
MERDEKA KAN OTAK MU
PERCAYALAH KATA KU
SINIS KU BERERTI
KEBEBASAN DIKAGUMI
SETIAP LANGKAH KU INI
PASTI TAK KAN BERHENTI
HIDUP KU KINI
PASTI AKAN LEBIH BERERTI
KAU JANGAN BUTAKAN HATIMU
BUKA MINDA CARILAH PERASAAN
HIDUP KU KINI
PASTI AKAN LEBIH BEERTI
BIAR TERANG BULAN MENGAMBANG
BIAR JIWA DAN HATIKU TENANG
MASIH PERLU DICARI
MEMENUHI HASRAT DIHATI
MERDEKA KAN OTAK MU
PERCAYALAH KATA KU
SINIS KU BERERTI
KEBEBASAN DIKAGUMI
SETIAP LANGKAH KU INI
PASTI TAK KAN BERHENTI
HIDUP KU KINI
PASTI AKAN LEBIH BER ERTI
BER ERTI….
VOCAL: MIRA
FIRST GUITAR: ALONG
SECOND GUITAR: HERI
BASE: AP
DRUMMER: SAM
LYRIC: SAM
MUSIC ARRANGMENT: SAM
COPYRIGHT: MOONMATE@MOONMATELAMBRETTA

 

Mount Sinabung Via Steller

Dhaka story Via Steller